О хлебу

Представљамо вам јединствени „Тонус“ проклијале житарице у облику хлеба…

Замислите да сваког дана једете укусан и хранљив хлеб, а да при томе не добијате на тежини и не кварите фигуру.

Сада се сигурно питате: У чему је тајна овог производа?

Тајна је врло једноставна: Тонус хлеб је направљен од целог проклијалог зрна пшенице, без и једне трунке брашна.  За време клијања, житарице мењају своју структуру, сличан процес се дешава када се пиле излеже из јајета: пиле се формира из жуманца, и троши беланце, а у процесу клијања клица расте, увећава свој протеински састав, биљна влакна, минерале, витамине, ензиме, а троши скроб и глутен. Непроклијале житарице имају много мању биолошку вредност од проклијалих житарица.

На основу урађених биохемијских анализа по важећим међународним стандардима и домаћем законодавству:
- ТОНУС ИМА ВИСОК САДРЖАЈ БИЉНИХ ВЛАКАНА ПРИРОДНОГ ПОРЕКЛА
- ТОНУС ЈЕ ПРИРОДАН ИЗВОР ПРОТЕИНА, МАГНЕЗИЈУМА, ГВОЖЂА, БАКРА И Е ВИТАМИНА

Улога биљних влакана:
- су храна за корисне (пробиотичке) бактерије у цревима
- продужују осећај ситости и смањују потребу за храном
- помажу нормализацији пробаве и варења
- помажу регулацији триглицерида и холестерола
- утичу на регулацију шећера у крви и превенцију шећерних обољења

Улога Е витамина:
- помаже организму да правилно искоришћава кисеоник
- има антистерилитетни утицај
- има велико антиоксидационо дејство
- штити ћелије од разорног дејства слободних радикала
- као антиоксиданс штити мембранске липиде од оксидације и тако успорава њихово старење – витамин младости
- има заштитно деловање код развоја атеросклерозе
- има добре учинке на кожу, штити организам од штетних утицаја загађивача из ваздуха – смога и дима цигарета

Улога магнезијума у организму:
- учествује у више од 300 биохемијских процеса у организму
- активира производњу витамина
- активно учествује у изградњи мишићног и коштаног ткива
- спречава и неутралише појаву грчева у мишићима и ублажава симптоме упале мишића
- чува здравље и омогућава нормалну функцију срца и бубрега
- смањује ризик од инфарта миокарда
- магнезијум ублажава симптоме главобоље, спречава и ублажава симптоме ПМС-а
- неутралише вишак желудачне киселине
- повољно утиче на рад мозга, уклања симптоме депресије и анксиозности

tonus

Јединственост и разлике

При производњи брашна, житарице се мељу и тада се уклањају биолошки највредније компоненте зрна: клица, алеуронски слој и вишеслојни омотач. Што је брашно финије, тј више рафинирано или бело (тип 400, тип 500,…), оно има све мање хранљивих састојака, есенцијалних аминокиселина, витамина, минерала и дијеталних влакана.

У жељи да се брашну и хлебу врате хранљиве материје у пекарама се све више производе разни упаковани хлебови, тзв. „специјални хлебови“ са додатком целих или млевених зрна, мекиња, витаминских додатака за исхрану и томе слично. Током протекле деценије формиран је чак коцепт тзв. „интегралних“ и „зрнастих“ хлебова“, као општи назив за све врсте хлебова у којима постоје елементи зрна. Многе пекаре постале су познате по „зрнастим“, „интегралним“, „аустријским“, „немачким“, „манастирским“, „руским“ и под разним другим називима „специјалним“ хлебовима. Ти хлебови направљени су од брашна (т500, ражено, кукурузно брашно, интегрално пшенично брашно, итд.), али садрже и разне адитиве, емулгаторе, боје, конзервансе и додата грубо уситњена или пасирана зрна од једне врсте или мешавине житарица које се практично не апсорбују у организму.

tonus

Историјат

1987. год. у оквиру Руске Академије Медицинских Наука  развијена  је јединствена технологија производње пшеничног хлеба који има позитивна својства на здравље људи, а производи се директно од житарица ( доведених у фазу клијања ), без употребе брашна у процесу.
Такође је исте године постављена и прва експериментална опрема за производњу таквог хлеба.

1990. год. су креиране и индустријске машине и опрема за производњу пшеничног хлеба од целог зрна и исте су регистроване као трговачка марка под називом „Тонус“. Тада је и почела масовна производња „Тонус“ хлеба широм Русије.

Данас се „Тонус“ производи у више од 30 градова у Русији и иностранству, укључујући и пет европских земаља,
међу којима је и наша земља Србија. Носилац лиценце Академ Продукт за Србију је фирма Тривит из Бечеја.

tonus

Производња

За производњу „Тонус“ хлеба зрно пшенице се прво пере, а затим исклијава, да би се пробудиле све виталне снаге зрна, након тога се уз помоћ специјалне опреме зрна претварају у хомогену тестену масу која се пече.
„Тонус“ хлеб је еколошки производ без додатака хемијских супстанци: адитива, боја, конзерванса, арома…

Израду „Тонус“ хлеба контролише
ОО „Академпродукт“ из Москве.

„Тонус“ хлеб чува у свом природном облику готово све супстанце садржане у целим проклијалим зрнима жита: дијетална влакна, аминокиселине, витамине, минерале и протеине, стога има велику хранљиву вредност.

Као по правилу, људи који једном почну да користе „Тонус“ хлеб, не враћају се на хлеб од брашна.

Чистоћа пшенице

У масовној производњи пшенице, у савременим условима, хемијским средствима се третира земља, семе, усев на њиви и готово жито у силосима. Када се таква пшеница потопи у воду потребно је десет до петнаест сати прања да би од контаминиране и мутне воде дошли до бистре воде без хемијских остатака.

Пшеница која није добро очишћена и опрана није погодна за производњу црног и интегралном брашна, међутим ипак се од такве пшенице производи брашно за тржиште. Од таквог брашна се праве тзв. „специјални“ хлебови. При производњи брашна т500, т400 уклањају се клице, алеуронски и вишеслојни спољањи омотачи, тј. мекиње које служе за исхрану стоке, па код таквог брашна имамо смањене вредности хранљивих влакана, аминокиселина, витамина и минерала, али су и хемијске нечистоће уклоњене. Због тога, најчешће у високо развијеним земљама западне Европе и Америке, већ у млиновима се брашну додају комплексне смеше витамина, минерала, гвожђа, али организам не може квалитетно да усвоји те додатке као када их добија у природном облику из целог проклијалог зрна пшенице које се континуирано пере најмање петнаест сати као што је случај са „Тонус“ хлебом.

Такозвани „специјални“ упаковани хлебови праве се на тај начин што се купују „готове смеше“ које продају по правилу предузећа која су у саставу мултинационалних хемијских корпорација. Тачан састав готових смеша за пекаре је индустријска тајна. На пробама печења које се обављају у погонима пекара контролишу се: изглед, величина, боја, мирис, укус, дебљина коре, изглед средине, а о суштини садржаја тог хлеба се не разговара. То је табу тема. Ако погледате етикете „интегралних“ и „зрнастих“ хлебова и сами ћете уочити недостатке; „Тонус“ хлеб нема тих недостатака зато што апсолутно не садржи ни мало адитива, емулгатора, боја, конзерванаса.

Главни проблем код специјалних хлебова јесте штетан утицај ФИТИНСКЕ КИСЕЛИНЕ по здравље људи. 80% садржаја фосфора који је минерал од животне важности у интегралним житарицама, мекињама и „правом“ црном хлебу је закључан у неупотребљивом облику фитата. Фитинска киселина блокира животно важне минерале: калцијум, магнезијум, гвожђе, цинк, што их чини недоступним за апсорпцију (усвајање) у организму. Фитинска киселина инхибира (блокира) и ензиме: амилазу, пепсин и трипсин који су од животне важности за пробаву. Анти нутритивни ефекат фитата доводи до каријеса, остеопорозе, рахитиса, анемије, недостатка нутријената, пробавних сметњи… Клијањем житарица фитинска киселина се разлаже, ослобађа се фосфор, нема блокаде калцијума, магнезијума, гвожђа и цинка и након клијања нема штетних ефеката. Наш организам само из проклијалих житарица може да усвоји све минерале које житарице имају, зато је Тонус хлеб од проклијалих житарица прави избор!

tonus

Истраживања

- Руска академија медицинских наука – Научно истраживачки институт за исхрану – 26.12.1997. године: Мишљење о новој врсти хлеба Тонус који се производи без брашна, од интегралног зрна. Закључак: „ОВАЈ ХЛЕБ ЈЕ ПРОШАО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА И КЛИНИЧКА ИСПИТИВАЊА. У свим случајевима је потврђена његова већа биолошка вредност и корист за човека“
- Краснојарска покрајинска дечија болница – Министарство здравља Руске федерације – истраживање извршено у току 1994. године на три дечија одељења, у сваком су испитиване по две групо по 40 до 45 болесника (240 до 270 болесника) – у закључку овог истраживања наводи се да постоје основе да се „Тонус“ препоручи као патогенетско средство за лечење низа обољења.
- Државна установа за здравствену заштиту „Орски антитуберкулозни диспанзер“ од 26.05.2009. године наводи: „Опажено је да је код дијабетичара употребом хлеба смањен ниво шећера у крви просечно за 2-3mm/l. Болесници са хроничним затвором опажали су побољшање моторике црева, нормализацију столице и побољшање осећања ситости. Болесници са перутањем коже, опажали су побољшање коже лица и руку. Код два болесника се конзумирањем хлеба Тонус повећао хемоглобин за 3-5mm/l без узимања препарата гвожђа. Сви болесници који су учествовали у испитивању опазили су да се знатно боље осећају: смањили су се случајеви главобоље, појавили су се бодрост и лакоћа. Као закључак сматрамо да постоји основ да се хлеб Тонус препоручи као допунско средство за лечење низа обољења.“
- Краснојарска покрајинска дечија болница – Министарство здравља Руске Федерације од 05.01.1997. године наводи: „Обављена испитивања су показала да се нормализација шећера у крви после употребе хлеба Тонус у оквиру норми које смо изабрали обезбеђује са четири пута мањим дозама инсулина него после употребе пшеничног хлеба.“

„ТОНУС“ је богат витаминима групе Б:

Б1, Б2, Б3 (РР), Б6, Б12, фолном киселином, пантотенском киселином, инозитолом, витамином Е. Биохемијска истраживања спроведена на Спољном Институту за индустрију за производњу хране и Државном научно-истраживачком институту за пекарску индустрију су показала да хлеб „ТОНУС“ има најбоље параметре у оквиру биолошко вредних супстанци.

tonus

Истраживања са Првог Медицинског Института у Москви названог по Мр. Сеченов, указују на високу биолошку вредност „ТОНУС“-а изражену преко коефицијента ефективности протеина (РЕП)- међународни признат параметар за процену биолошке вредности прехрамбених производа. РЕП хлеба „ТОНУС“ превазилази РЕП хлеба од непросејаног брашна и хлеба од брашна 2. класе квалитета за 28%.

Резултати истраживања биолошке вредности хлеба „ТОНУС“ спроведена на Институту за Биофизику у одељењу у Сибиру а у склопу Руске Академије Наука указују на изузетно висок утицај хлеба „ТОНУС“ на појачано стварање хемоглобина и еритроцита у крви.

Резултати истраживања спроведених на Руској Академији за медицинске науке, Красноyарск регионалној дечијој болници, Твер регионалном клиничком центру и истраживања бројних научника из различитих земаља указују на импресиван утицај хлеба „ТОНУС“ на људски организам.

„ТОНУС“ хлеб у регуларној исхрани:
стимулише перисталтику црева и оснажује моторне функције жучних путева
стимулише уклањање из организма наслага канцерогених и токсичних материја, као и вишка холестерола
стимулише стварање црвених крвних зрнаца и хемоглобина у крви и нормализује састав крви
зауставља развој онколошких обољења
врши превенцију дијабетеса
врши превенцију атеросклерозе
смањује телесну тежину код гојазности
врши превенцију целулитиса

separator

Награде

„ТОНУС“ је добио престижне награде на међународном нивоу за високо квалитетни потрошачки хлеб и за лековита својства која поседује.

1999
tonus Највећа награда
на међународној изложби
ИНТЕР-ЕКO

10 -15, Фебруар 1999 – Софија, Бугарска

1999
tonus Највећа награда
Златна медаља
Сајам VSEMIRNOJ

3-8, Maј 1999, Пловдив, Бугарска

tonus

2000
Хлеб без брашна „Тонус“ је препозната као јединствен, без премца у свету производа
на међународној изложби
ИБА ПЕКАРА – 2000
ИБА-2000, Међународни сајам Пекара

29. Септембар – 5. октобар, 2000, Минхен, Немачка

tonus

2001
tonus Златна медаља
на међународној изложби
Продекспо – 2001

5-9 фебруар, 2001, Москва, Русија

2001
tonus Златна медаља
на међународној изложби
РУСКИ ХРАНА
ПОВЕР – 2001

13-16 Јун, 2001, Москва, Русија

2001
Безмуцхнои зрна хлеб „ТОНУС“ укључен је у номинацију „100 најбољих производа из Русије“.

tonus

2002
Владимир Антонов за креирање хлеба без брашна „ТОНУС“,
који се прави од житарица, доведених у фазу клијања
и има висока хранљива и терапеутска својства, наведен је у „Књизи планетарних рекорда.“

2001
tonus Медаља
Међународна конкуренција
ЖИВОТНА СРЕДИНА
Безбедни производи

tonus

2004
Хлеб без брашна „ТОНУС“ се признаје
за производ од глобалног значаја
„12. Међународни Конгрес житарица и хлеба“
23-26 мај, 2004, Harrogate, Велика Британија

tonus

2007
tonus Златна медаља и 1. место
на професионалном конкурсу
Најбоља храна – ДЕЦА
Номинација:
Хлеб и пекарски производи
за децу старију од 3 године

у међународном форуму
ДЕЦА, школа и OPTIMUM NUTRITION – 2007
10-14 април, 2007, Москва, Русија

2007
На cветском самиту печењa
„СВЕТСКИ ХЛЕБ ФОРУМ – 2007″
Најкориснији по здравље становништва
признат као хлеб од целог зрна.

22-27 април, 2007, Москва, Русија

separator

Препоруке

„ТОНУС“ хлеб је препоручен од стране Министарства здравља Руске Федерације и Института за нутриционизам Руске академије медицинских наука Руске Федерације као производ који има генерално позитиван утицај на здравље људи, укључујући правилну исхрану деце школског и предшколског узраста и исхрану дијабетичара, као и дијететски режим исхране. Министарство здравља Руске Федерације је у предшколским установама широм Руске Федерације увело хлеб „ТОНУС“ као обавезну намирницу за исхрану деце најмање 2 пута недељно. Хлеб „ТОНУС“ се препоручује старијим особама које болују од атеросклерозе и обољења срца, хипертензије, дијабетеса, гојазности и обољења цревног тракта.

Уопштено говорећи, „ТОНУС“ је хлеб за дневну масовну употребу који има изузетно лековито и профилактичко својство и изузетно високу способност чишћења људског организма.

Top