Здравље

ПОТПУНО ЧИСТИ ОРГАНИЗАМ

Модеран човек троши велику количину хране, већ третиране и рафиниране, са ниским садржајем дијеталних влакана или без њих. Многи од тих производа садрже различите хемијске додатке: емулгаторе, конзервансе, боје, адитиве, ароме и др., дугорочне студије у САД-у, Канади, Немачкој, Финској, Аустралији и Јапану показале су да са оваквом исхраном и недостатком упоребе дијететских влакана долази до масовне појаве хроничних незаразних болести или такозваних болести модерног доба:

 • болести гастроинтестиналног тракта – затвор, дисбактериоза и дивертикулоза, хемороиди, стомачни чиреви, рак;
 • болести јетре – хепатитис, холелитаијаза, билијарна дискинезија;
 • болести бубрега – камен у бубрегу, уретритис, циститис;
 • болести срца и крвних судова – ангина пекторис, инфаркт, арериосклероза, тромбоза, проширене вене;
 • болести крви – анемије…
 • ендокрини систем – дијабетес, гојазност…

Према бројним студијама, дијетална влакна житарица имају знатно већу апсорпциону моћ у односу на дијетална влакна воћа и поврћа која захтевају дневни унос од неколико килограма дневно да би се унела потребна количина дијеталних влакана (40-45г), док је код „Тонус“ хлеба довољно 250-300г дневно за исту количину дијеталних влакана.
За производњу „Тонус“ хлеба се користе цела проклијала зрна пшенице (и ражи), тако да наш хлеб има највећи број биљних влакана – 22,4% (13% растворљивих, 9,4% нерастворљивих), што је двадесет пута веће у односу на садржај дијеталних влакана у брашну и такозваном „зрнастом“ или „специјалном“ хлебу направљеном од брашна.
Дијетална влакна „Тонус“ хлеба без брашна, од целих проклијалих зрна имају највећи апсорбујући ефекат, што омогућава ефикасно чишћење црева, јетре, бубрега, крвних судова, крви, коже.
Растворљива дијетална влакна „Тонус“ хлеба која делују кроз капиларе у крвоток, чисте крв од токсина, канцерогених материја, вишка холестерола и у исто време обнављају и одржавају еластичност крвних судова.
Истраживање „Института за биофизику“ у саставу Руске академије наука показују:

 • „Тонус“ хлеб стимулише стварање хемоглобина и црвених крвних зрнаца, због високог садржаја есенцијалних амино киселина и детоксикационе улоге хранљивих влакана чиме се крв ослобађа токсина, канцерогених материја, радионуклеида, тешких метала.
 • Растворљива дијетална влакна „Тонус“ хлеба пролазећи кроз јетру и бубреге чисте и апсорбују нечистоће и решавају се прикупљених нечистоћа на природан начин, чишћењем нашег организма. Нарочит проблем савременог човека представљају нагомилани токсични депозити својеврсног муља у цревима, који настају при свакодневној исхрани намирницама са ниским садржајем дијеталних влакана или без њих.

Према студијама, скоро свака одрасла особа има већи или мањи степен токсичних депозита у цревима, који у екстремним случајевима могу достићи тежину и до 10 кг. Са таквим наслагама црева губе еластичност и нормално функционисање црева је због дебљине токсичних депозита отежано или долази до обољења.

Формирање токсичних депозита онемогућава близак приступ корисних материја на зидовима гастроитестиналног тракта и сањује апсорпцију ових супстанци.
Дијетална влакна „Тонус“ хлеба имају толико јаку моћ упијања, да уклањају из гастроинтестиналног тракта, чак и веома старе наслаге, повративши чистоћу унутрашње површине црева. Након чишћења од токсина сварљивост хранљивих материја повећава се драматично.

Хранљива влакна „Тонус“ хлеба стимулишу и оснажују перилстатику (кретање) и скраћују време пречишћавања цревног тракта чак 7-8 пута. Након узимања модерне рафинисане хране ово време износи 27-29 часова, па чак и до 3 дана. Овако дуго време задржавнаја хране у цревном тракту узрокује велики број проблема, најпре развијање патогене микрофлоре која доводи до разноврсних обољења цревног тракта од класичних хемороида до у најгорем случају рака.

Чист гастроинтестинални тракт и свакодневно пражњење црева је темељ људског здравља.
„Тонус“ хлеб се препоручује од стране „Института за исхрану и здравље“ при Министарству Русије за свакодневно снадбевање свих популационих група, дијабетичара, исхрану у медицинским, предшколским и школским установама.

Једна векна „Тонус“ хлеба од 300г је довољна за одраслог човека за доручак, ручак и вечеру. Потрошњом 250-300г хлеба дневно, ваше тело ће добити 45-50г биљних влакана, што је дневна препорука.

ЛЕЧЕЊЕ ГОЈАЗНОСТИ

Гојазност – пошаст народа и наше планете.

Само у Америци – свака 4.одрасла особа и свако 5.дете пати од гојазности. Према студијама „Америчког удружења гојазности“ (АОА): „Утицај гојазности на здравље људи, чак је јачи од пушења и алкохола“, статистике у Србији су готово исте.
Гојазност доводи до:

 • Шећерне болести, високог крвног притиска, канцера, камена у жучи…
 • Проблема са мишићно-скелетним системом – дегенерација зглобова.
 • Проблема са плућима, укључујући и застој дисања у сну (апнеа) у коме се заустави дисање за кратко време.
 • Репродуктивних проблема код жена, укључујући поремећаје менструације и неплодност.
 • Кардиоваскуларних болести, укључујући и изненадну смрт – нагли напади бола, срчане слабости, болести крвних судова срца.
 • Хроничне венске слабости и проширене вене.
 • Депресија, ниско самопоштовање.

Дугорочне студије у многим земљама широм света показале су да исхрана богата целим зрнима, са пуно влакана, нормализује метаболизам, а пре свега је моћан фактор за спречавање и лечење гојазности, при чему се тежина враћа у нормалу.
Здрав начин живота, правилна исхрана и редовна физичка активност ће вам помоћи да изгубите тежину без „јо-јо“ ефекта. Једном изгубљени килограми, уз редовну исхрану која садржи „Тонус“ хлеб, након мршављења неће се вратити.

ПРЕВЕНЦИЈА ДИЈАБЕТЕСА ТИПА 2

Дијабетес – метаболички поремећај у којем организам не може правилно да метаболише шећер (глукозу), што доводи до повећања нивоа глукозе у крви.
Главни разлог за повећање шећера у крви код дијабетичара јесте недостатак инсулина који се лучи у панкреасу, функција инсулина је регулисање нивоа шећера у крви.
Главни извор шећера је храна. Шећер (глукоза) је потребан од стране наших ћелија за производњу енергије која је потребна за све функције тела – дисање, варење, кретање и многе друге. Инсулин помаже продор глукозе у ћелију, односно он је као „кључ“.
Када се ниво шећера у крви повећа (као што је то случај после јела), у здравом телу се производи више инсулина глукоза се апсорбује од стране ћелије и ћелије добијају неопходну енергију.
Постоје два типа дијабетеса:
- Дијабетес мелитус тип 1 („малолетни дијабетес“) се јавља углавном код младих људи упркос нормалној телесној тежини. Ћелије у панкреасу које производе инсулин су уништене, инсулин се производи у мањим количинама, тако да тело не може да апсорбује шећер у крви. Једини метод лечења – поткожно уношење инсулина (свакодневне ињекције).
- Дијабетес мелитус тип 2 („дијабетес одраслих“) се обично развија у одраслом добу најчешће услед вишка телесне тежине. Код овог дијабетеса сопствени инсулин је произведен, али „погрешно“, односно тело полако и недовољно реагује на упијање глукозе у крви, други механизам је немогућност мишићних ћелија и масти да употребе сва лучени инсулин.
Симптоми диабетеса: прекомерна жеђ, велика количина урина, слабост, замор, свраб коже, понављане инфекције коже, споро зарастање рана, понављане инфекције уринарног тракта.
Као по правилу, наведени сипмтоми испољавају се јасно код типа 1, док код дијабетеса типа 2 пацијенти живе годинама несвесни присуства ове болести.
Компликације шећерне болести – дужи период високог крвног шећера носи последице: промене у васкуларном систему и болести ока, промене у бубрежно васкуларном систему и болести ока (ретинопатија), промене у бубрежно васкуларном систему (нефропатија), поремећаји у зглобовима руке, дисфункције нервног система (неуропатија), одложен физички развој код деце и адолесцената).
Студије у Русији, САД, Бугарској и Финској су показале да исхрана богата рафинисаним намирницама (бели хлеб, бело брашно, шећер, рафинисана уља,…) или производи са малим количинама дијеталних влакана (млечни и месни производи) повећавају ризик од развијања дијабетеса типа 2.
Када су угљени хидрати пореклом од житарица полако се варе и ниво шећера у крви не прелази дозвољене границе, обезбеђујући нормалан метаболизам угљених хидрата.
Стопа раста нивоа глукозе у крви и последично потребан ниво инсулина одређује гликемијски индекс било ког производа. Гликемијски индекс (ГИ хране) повећава ниво шећера у крви након оброка. Што је већи гликемијски индекс, то значи да храна садржи више једноставних или простих шећера и мање влакана.

Гликемијски индекс неких основних прехрамбених производа:

 • бели хлеб (брашно) 100% – хлеб од интегралног брашна 68%
 • овсене пахуљице 91 – 105% – „Тонус“ хлеб 41%
 • пире кромпир 98% – тестенина 60 – 70%
 • пиће „Фанта“ 95% – пиринач куван (15мин) 68%
 • суво грожђе 93% – поморанџе 59%
 • банане (веома зрела) 90% – јабуке 59%
 • шећер 89% – млеко 45%
 • ражени хлеб (брашно) 89% – пасуљ, сочиво, грашак 37 – 43%
 • кувани кромпир 80% – фруктоза 26%
 • банане 75% – соја 20%

Не заборавите да већина „специјалних“ хлебова данас на тржишту су ништа друго до мешавина белог брашна и додатка разних мешавина ражи, соје, кукурузног брашна и обавезно садрже адитиве (5-20%) који се не апсорбују у организму, а то можете и видети на етикети било ког од тих хлебова.
„Тонус“ хлеб у 100гр производа у поређењу са другим хлебовима садржи:

 • навећи број биљних влакана – 22г
 • најнижи гликемијски индекс – 35%
 • ниску калоричну вредност – 187 кацл
 • угљени хидрати – 38,6г
 • протеини – 8,4г
 • масти – 1,5г

ПРЕВЕНЦИЈА КАРДИОВАСКУЛАРНИХ БОЛЕСТИ

Коронарна болест срца је главни узрок смрти у индустријализованим земљама, где 40% основних намирница има негативан ефекат на срце. То је водећи узрок смрти у свим земљама, у САД-у нпр. 29% свих смртних случајева је узроковано кардиоваскуларним болестима у 2001.години.
Успех модерне науке у стварању лекова и медицинских технологија смањују вероватноћу болести срца и крвних судова, али многи лекови су скупи, а могу имати и нежељена дејства.
Бројне студије су показале да активан животни стил који подразумева 150 минута вежбања недељно уз конзумирање квалитетне хране богате житарицама смањују ризик од срчаних обољења: срчаног напада, хипертензије, коронарне болести, можданог удара, атеросклерозе, итд.
Већина спроведених студија су такође показале побољшање код пацијената који су редовно користили „Тонус“ хлеб, једна од тих студија спроведена је и од стране „Америчког удружења за срце“ (АХА) и „Америчког удружења дијабетичара“ (АДА). Ове организације препоручују чврсту храну са пуно влакана за превенцију и лечење болести срца и крвних судова, чак и код пратећих болести попут дијабетеса.
„Тонус“ хлеб се препоручује од стране института за исхрану и Министарства здравља Руске федерације за свакодневно снадбевање свих популационих група.
Резултати болничких посматрања медицинског центра Краснојарск из Русије доказала су да низак гликемијски индекс производа од целог проклијалог зрна жита, посебно „Тонус“ хлеба, игра важну улогу у превенцији кардиоваскуларних болести.

ПРЕВЕНЦИЈА РАКА

Рак је један од најчешћих узрока смрти у нашем свету. Људи су „нестајали“ од рака понекад за само неколико недеља, ако се болест не открије у раној фази развоја, а третман није започет.
Сваке године у свету око 10 милиона људи оболи од рака, а у Србији 32000, а тај број из године у годину расте. Уз правовремену дијагностик и одабране лекове 62% болесника продужи живот за 5 година, али лечење рака је болно, скупо и ризично.
У 2003-ој у САД су објављени резултати велике студије о влакнима интегралних житарица и њиховој превенцији од рака дебелог црева. Швајцарска студија са 3000 пацијената потврдила је заштитну улогу влакана против рака простате, плућа, јајника. Студије објваљене, такође у САД-у, и спроведене над 38000 старијих жена у периоду од 9 година показале су да оне жене које конзумирају велике количине житарица нису имале сусрета са овом болешћу.
„Тонус“ хлеб је богат амино киселинама, витаминима и минералним композицијама у односу на хлеб од брашна, а садржи и највеће количине дијеталних влакана, што је добра заштита против многих врста рака (рак уста и грла, једњака, желуца, дебелог црева, ректума, дојке, материце и јајника).
Фитоестрогени (укључујући лигнин) који се налазе у житарицама смањују ризик од рака. Хормонске и фенолне компоненте житарица делују као антиоксиданти.
Ово својство дијететских влакана „Тонус“ хлеба обезбеђује стално одржавање чистоће унутрашњих органа и система тела, не дозвољавајући потенцијалним канцерогеним материјама да дођу у контакт са организмом. Захваљујући добро избалансираном саставу „Тонус“ хлеб показује и антиоксидантна својства која штите ћелије од оксидације и обнавља штету нарушеном метаболизму.
Институт за биофизику у биолошким вредностима „Тонус“ хлеба наишао је на необично високу способност хлеба да повећа формирање хемоглобина и црвених крвних зрнаца због високог садржаја есенцијалних амино киселина.

Top